duminică, 17 mai 2009

Gala Societatii Civile, editia 7, isi va anunta castigatorii pe 20 mai

Gala Societatii Civile, ajunsa la cea de-a saptea editie, isi va anunta castigatorii pe 20 mai, in cadrul unei festivitati desfasurate la Ateneul Roman. Ca si in anii trecuti, concursul si-a propus sa premieze cele mai bune proiecte ale ONG-urilor din Romania. Organizatorii ii invita pe reprezentantii companiilor si ai ONG-urilor sa participe la festivitatea de premiere. Pentru a-si confirma prezenta la eveniment, invitatii trebuie sa completeze un formular online.

Anul acesta, in competitie s-au inscris 174 de proiecte, o participare record, conform organizatorilor Millenium Communications . Astfel, rata de inscriere din acest an a crescut cu 51%, comparativ cu editia precedenta.

Cele 174 de proiecte au fost implementate pe parcursul anului 2008 de catre ONG-uri, grupuri de initiativa si persoane fizice. Proiectele au fost derulate cu fonduri in valoare totala de 21 de milioane de euro.

Andrei BortunAndrei Bortun, Director General al Millenium Communications, a comentat referitor la numarul inscrierilor: “Numarul mare de proiecte inscrise la competitia din 2009 reprezinta un semnal ca, in anul 2008, un numar tot mai mare de ONG-uri a inteles importanta pe care proiectele lor o au pentru societatea civila romaneasca”.

Ca si in anii trecuti, au existat 4 categorii de inscriere, fiecare categorie avand cate 2 sectiuni. Anul acesta, cele mai multe proiecte au fost inscrise la sectiunea Servicii Sociale pentru categorii defavorizate - 41 de proiecte.

Au urmat, in ordine descrescatoare a numarului de inscrieri, sectiunile Educatie si cercetare - 38 proiecte, Comportament civic si participare publica - 29 proiecte, Arta si cultura - 18 proiecte, Sanatate - 14 proiecte, Protectia mediului - 13 proiecte, Apararea drepturilor individuale/colective - 12 proiecte si Dezvoltare economica si sociala - 9 proiecte.

Inscrierile au fost evaluate, in perioada 8 aprilie – 10 mai, de catre un juriu alcatuit din cercetatori, jurnalisti si lideri de opinie, toti implicati activ in societatea civila romaneasca.

Printre membrii juriului s-au numarat Aurora Liiceanu - cercetator stiintific, Calin Georgescu - Director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila si Dana Deac - Director TVR 1. Lista completa a membrilor, precum si criteriile de jurizare pot fi vazute pe site-ul Galei Societatii Civile .

In urma deciziilor juriului, vor fi acordate 4 categorii de premii:
  • un mare premiu al Galei Societatii Civile,
  • premii pe sectiuni,
  • mentiuni speciale,
  • premii extraconcurs.
Ca si in cazul editiilor trecute , premiile acordate anul acesta sunt onorifice si nu au un echivalent material.